pondělí 4. ledna 2016

Teplý jahodový dezert


Teplý jahodový dezert


  • 100 g másla
  • 100 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 1 šťastné vejce
  • 280 g mléka
  • 170 g hladké mouky
  • 160 g celozrnné pšeničné
  • 180 g třtinového cukru (můžete nahradit 120 g medu)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky sody na pečení
  • 0,5 lžičky soli
  • (kůra z jednoho bio citrónu)
  • 120 g vlašských restovaných ořechů
  • 500-600 g jahod
  • 110 g tvarohu (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh)
  • řecký jogurt na servírování
  • vanilkový cukr na pocukrování
1.
Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a následně servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek. Množství vychází na 8 - 10 větších remekinek, jaké vidíte na fotkách.
2.
Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte jej s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby. 
3.
Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, popřípadě kůru z citrónu. Vznikne Vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby, kde máte již připravený tuk. Společně s tukem nemíchejte, nechte jen roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále pak nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.
4.
Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové a ořechy na vrchu pěkně křupavé.)
5.
Tento jahodový dezert se nedá krájet, nandávejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že dezert bude nevzhledný. V tomto případě je potrhaný vzhled úplně v pořádku. Servírujte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem s lžící řeckého jogurtu.









ZDROJ: http://kitchenette.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat