Domácí pšeničná tortila
- na 12-16 tortill:
- 500 g mouky pšeničné hladké (polovinu můžete nahradit moukou celozrnnou)
- 1 lžíce soli
- 3/4 hrnku 115 ml olivového oleje
- 3/4 hrnku 115 ml vody
- 1 lžička prášku do pečiva
1. V míse smíchejte 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem. Vytvořte tak řídké hladké těstíčko se kterým se bude lépe pracovat. Pomocí hnětače nebo ručně vařečkou, toto těsto míchejte alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a pěkně se táhnout. Nyní můžete přidat postupně zbylou mouku a pokračovat v míchání nebo si těsto dát na pomoučený vál ještě chvíli hníst. Je možné, že ani nevyužijete všechnu mouku, záleží totiž na její savosti, také pokud se rozhodnete část nebo celou mouku nahradit celozrnnou. Hotové těsto by nemělo být příliš tuhé, ale musí být krásně hladké a pružné.
Rozdělte jej na 12-16 stejných dílů a každý rozválejte na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
Rozdělte jej na 12-16 stejných dílů a každý rozválejte na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
2. Na sporáku si rozehřejte pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata. Pokud máte tál na gril, je také velmi vhodný. To že placku máte otočit, poznáte, že se těsto začne nafukovat a tvořit velké bubliny. Neopékejte je příliš dlouho, byly by pak tvrdé a nedaly by se do nich balit různé náplně.
3. Pokud nespotřebujete všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.
ZDROJ:
http://kitchenette.cz/
Žádné komentáře:
Okomentovat