pondělí 4. ledna 2016

Řecký kuskus salát


Řecký kuskus salát


  • 1 hrnek kuskusu
  • 1, 5 hrnku vody nebo vývaru
  • 1 lžička oregana
  • pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
  • 0, 5 salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 75 g řecké fety, nadrobit
  • hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata nebo italské tagiassca
  • 1 malá červená cibule, na jemné kostičky
  • 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje, může být i aromatičtější
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl
  • čerstvé oregano na servírování

Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou tak, aby se pěkně obalilo každé zrnko. Tuto směs zalijte horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat. Po 5 - 10ti minutách v závislosti na teplotě vody bude kuskus už měkký na skus a tedy hotový a připravený k dalšímu postupu. 
2.
Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu a salát můžete servírovat takto vlažný nebo i vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.)











ZDROJ: http://kitchenette.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat