Řecký kuskus salát
- 1 hrnek kuskusu
- 1, 5 hrnku vody nebo vývaru
- 1 lžička oregana
- pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
- 0, 5 salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 75 g řecké fety, nadrobit
- hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata nebo italské tagiassca
- 1 malá červená cibule, na jemné kostičky
- 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 5 lžic extra panenského olivového oleje, může být i aromatičtější
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
- čerstvé oregano na servírování
Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou tak, aby se pěkně obalilo každé zrnko. Tuto směs zalijte horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat. Po 5 - 10ti minutách v závislosti na teplotě vody bude kuskus už měkký na skus a tedy hotový a připravený k dalšímu postupu.
2.
Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu a salát můžete servírovat takto vlažný nebo i vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.)
ZDROJ:
http://kitchenette.cz/
Žádné komentáře:
Okomentovat