pondělí 4. ledna 2016

Nadýchaný švestkový koláč


Nadýchaný švestkový koláč


  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky (hruběji mletá výhodou)
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 šťastná vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
    Koupit
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce chia semínek
    Koupit
  • 1 kg švestek
posypat drobenkou nebo dietnější verze:

Na drobenku:

  • 30 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g celozrnné mouky
  • 30 g mandlové mouky
    Koupit
  • lžička mleté skořice


1.
Předehřejte si troubu na 160 °C . Vymažte si pomocí másla nebo tuku ve spreji na vymazávání ten největší plech a vysypte jej hrubou moukou. Také si připravte ovoce a drobenku. Pokud bude koláč švestkový nebo meruňkový stačí, když ovoce rozříznete na půl a vyjmete pecku. Také můžete třeba použít broskve, ale ty bych pokrájela už na více měsíčků. Všechny ingredience na drobenku dejte do menší misky a pomocí konečků prstů vše důkladně promíchejte tak, aby vám vznikly malé hrudky.
2.
Ve střední míse si smíchejte oba druhy mouky spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou, chia semínky a špetkou soli. Pokud tuto směs prosejete, jedině výsledné struktuře těsta prospějete, protože mouka bude provzdušněná, a tak bude i výsledný koláč více nadýchaný. Pomocí mixéru v další nádobě důkladně vyšlehejte vejce spolu s cukrem. Když Vám vznikne pěkně nadýchaná světlá pěna, opatrně do ní vmíchejte střídavě moučnou směs, mléko, rum a rostlinný olej. Míchejte krátce a jen zlehka.
3.
Hotové těsto vlijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Na povrch celé plochy poklaďte všechno ovoce a posypejte jej drobenkou. Plech položte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 minut do růžova. Protože toto těsto obsahuje pouze minimum tuku, rychle se vysuší, proto se peče pouze do růžova tak, aby těsto již nebylo syrové.














http://kitchenette.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat