pondělí 4. ledna 2016

Bramboračka


Bramboračka


4-5 brambor,
čerstvá nebo mražená zelenina,
2-3 stroužky česneku,
asi 2cm silný plátek másla,
hladká mouka,
2-3 čajové lžičky tmavé jíšky Knorr,
1-2 čajové lžičky Solčanky nebo Podravky,
majoránka,
sůl,
maggi
Pravá bramboračka se dělá s minimálně jednou hrstí sušených hub (takže kdo rád houby, tak ještě na začátku vaření přidejte k zelenině a bramborám povařit hrstku hub). Já ale houby nejím, takže tohle je moje verze bez hub, ale přitom hodně podobná té pravé.
Do vody hodíme mraženou zeleninu nebo čerstvou nastrouhanou nahrubo(mrkev, celer, petržel…můžeme přidat i mažený hrášek) a přidáme 1-2 čajové lžičky Solčanky nebo Podravky a pokrájené brambory na kostičky. Vaříme do změknutí (pokud přidáte houby, tak vařit minimálně 20 minut). Když jsou brambory a zelenina měkké, tak si přichystáme máslovou jíšku z másla a hladké mouky a za stálého míchání přidáme do polévky. Povaříme asi 5 minutek a přidáme ještě pro tmavší barvičku asi 2-3 čajové lžičky tmavé jíšky Knorr (ale nemusí být). Nakonec přidáme česnek utřený se solí a majoránku. Dochutíme solí a maggi (s tou solí ale opatrně, protože už je v česneku a na začátku je ta Solčanka).

Žádné komentáře:

Okomentovat