neděle 3. ledna 2016

Šťavnaté krůtí rizoto se zeleninou


Štavnaté krůtí rizoto se zeleninou


  • Rýži parboiled, případně jiný typ rýže (vařenou nebo PEČENOU V TROUBĚ)
  • Vařené krůtí maso (krky nebo stehna)
  • Vařenou nebo dušenou zeleninu dle chuti (mrkev, 
  • Mražený hrášek
  • Orestovanou cibuli (lze vynechat)
  • Na dochucení sůl, lze i jiné oblíbené koření
  • masový vývar


  1. Rýži uvařte nebo upečte v troubě. Typ rýže zvolte podle toho, co od jídla očekáváte. Já jsem zvolila nelepivou variantu z rýže parboiled.Tu jsem ochutila kořením z trhu, které obsahovalo sušenou zeleninu a kurkumu. Kurkuma dodá rýži jemnou chuť a barvu. 
  2. Maso do rýže si připravte stejně, jako když děláte vývar. Na menší množství mohou stačit krůtí krky, na větší množství jsou vhodnější krůtí stehna. Maso vhodím do papiňáku spolu s kořením na vývar, kouskem cibule, stroužkem česneku a uvařím do měkka. Ze vzniklého vývaru pak udělám polévku. 
  3. Zeleninu do rizota si připravte také zvlášť. Je možné použít různé druhy zeleniny nebo nějakou směs. Například mrkev s hráškem a kukuřicí, nebo mrkev s brokolicí. Někdy ve vzniklém vývaru povařím celé kusy mrkve, které pak nakrájím a použiju část do rizota a část do polévky. 
  4. Pokud chcete rizoto více hráškové, je možné přidat extra hrášek. Zásobu cukrovéh hrášku mám vždy v mrazáku. Stačí ho jen pár minut podusit a kamkoliv přidat. 
  5. Pak už jen smíchejte uvařenou nebo upečenou rýži s libovolným množstvím zeleniny a uvařeného masa. 
  6. Maso i zelenina se s rýží pěkně spojí, aby to bylo ale ještě lepší, přidávám vždy ještě pár lžič vývaru, ve kterém se vařilo maso. 
  7. Pak u vše jen dochuťte, jak potřebujete. Pokud je jídlo pro malé děti, tak není vhodné dále solit. 





http://www.varilamysicka.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat