Jednoduchý pečený krocan
1 krocan, 4,5 kg
0,6 l drůbežího vývaru
120 g másla
šťáva z 1 citrónu kůra z 1 citrónu, drobně nastrouhat ½ citrónu
1 lžíce sušeného tymiánu
2 cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku, oloupat
pepř sůl
Nejdříve je třeba vytáhnout šlachy z běhů krocana. Nejlépe fungují kombinačky. Šlachy je nutné vytáhnout, jinak by maso spodní části běhů (paličky) bylo po upečení tvrdé.Předehřát troubu na 210°C.V menším kastrolu rozehřát máslo, přidat lžičku tymiánu, kůru a šťávu z citrónu, promíchat, dát stranou.Krocana uvnitř opepřit a osolit, do dutiny vložit ½ polovinu citrónu, nakrájené cibule, stroužky česneku. Vně krocana potřít máslovou směsí, opepřit, osolit. Krocana položit do přiměřeného pekáče hrudníkem dolů na podsunutá křídla, podlít vývarem.Pekáč s krocanem dát do trouby předehřáté na 210°C, péct 20 minut. Snížit teplotu v troubě na 180°C, krocana zakrýt alobalem, péct dalších 2 hodiny 15 minut.Krocan je pečený, když po píchnutí do oblasti mezi prsy a stehny vytéká čirá šťáva (ne načervenalá). Vyndat krocana z pekáče, položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 20 minut, pak porcovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat