Gulášovka jako ze školní jídelny
700 g mletého hovězího masa (můžete maso i nasekat v robotu nebo nakrájet na malilinkaté kostičky, mám ale důvodné podezření, že do toho se bude chtít fakt málokomu..)
3 menší cibule
1 větší mrkev, pokrájená na drobné kostičky
kousek celeru, pokrájený na drobné kostičky
4 stroužky česneku
2 lžičky kmínu
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2-3 lžíce sladké mleté papriky
necelá lžička sušeného tymiánu nebo pár větví čerstvého
1 rajský protlak
1 plechovka konzervovaných rajčat
2,5-3 l hovězího vývaru nebo vody
1 kg brambor nebo dle libosti
2 lžíce majoránky
sůl
2 lžíce sádla/oleje
Na zahuštění:
100 g másla
150 g hladké mouky
(příp. kvásek)
1. Na sádle osmažte na středně hrubo pokrájenou cibuli. Po pár minutách přidejte kmín a mrkev s celerem a smažte dál, až bude zelenina pěkně do zlatova. Zasypte paprikou a minutku dvě ji opražte.
2. Přidejte maso, řádně ho osolte, opepřete a nechte ho trochu zatáhnout. Přidejte rajský protlak a ještě zhruba 5 minut orestujte protlak s masem. Přihoďte nové koření, tymián a bobkové listy, rajčata, přilijte vývar nebo vodu. Dále přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory.
3. Z mouky a másla udělejte tmavší jíšku a zahustěte jí polévku. Hned pak přidejte česnek utřený se solí a vařte 20 minut nebo dokud brambory nejsou měkké.
4. Vypněte sporák a odstavte hrnec z plotny. Přidejte tolik majoránky, kolik máte rádi a dochuťte solí a pepřem podle své libosti. Zahustit můžete i žitným kváskem, je to skvělá, chutná a zdravější alternativa k jíšce. Vyžaduje to ale, např. pro mě nadlidský, jeden úkon navíc, a to nechat si rozkvasit kvásek třeba 10 hodin před tím, než budete polívku vařit. Někdy to ale zkuste, je to fakt moc dobré a u jídel, která mají nakyslý ocásek, nebo která se tradičně zahušťují chlebem, jako např. guláš
http://nuselskakuchta.blogspot.cz/
Žádné komentáře:
Okomentovat