středa 13. dubna 2016

Škvarkové placky

Škvarkové placky




Vynikající škvarkové placky
.....................................................
300 g polohrubé mouky /nebo hladké/
30 g droždí
1 lžička cukru
250 g mletých škvarků
250 g vařených brambor ve šlupce - poté rozmačkat
2 lžičky soli
2 dcl mléka vlažného
...................................
klasické kynuté těsto, můžete nechat uhníst a vykynout v domácí pekárně. Po skončení cyklu si těsto rozdělte na přibližně stejné díly a z nich se pokuste vytvarovat placky. Nejprve udělám v dlaních kouli a pak na posypaném vále vyválím placičku.
Z tohoto množství uděláte tak 12 kusů
..........................
pečeme na 180 st. cca 20 min.





Škvarkové placky II



  • 500 g hladké mouky
  • sůl + hrubá mořská sůl na posypání
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 3–4 lžíce sádla
  • 350–400 g vepřových škvarků


1 Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed vyklepněte žloutky, přisypte cukr, rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a vše promíchejte a zpracujte těsto. Větší část škvarků překrájejte, menší část umelte. Přidejte do těsta a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Nechte asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.

2 Předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta utvořte placky velikosti dlaně, potřete je rozpuštěným sádlem a posypte hrubou solí. Pečte dorůžova asi 20 minut.








Škvarkové placky III






  • 50 mililitrů mléka 
  •  
  • 1 lžička cukru 
  •  
  • 20 gramů droždí 
  •  
  • 300 gramů polohrubé mouky 
  •  
  • 150 gramů škvarků 
  •  
  • 1 žloutek 
  •  
  • 1/2 lžičky soli 
  •  
  • 100 mililitrů bílého vína 
  •  
  • 1 bílek 
  •  
  • 1 špetka kmínu a soli 


  1. V hrnku připravíme kvásek z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky a necháme v teple vzejít.
  2. Na vál prosejeme mouku, přidáme škvarky, žloutek, sůl, vzešlý kvásek a víno.
  3. Vypracujeme vláčné těsto a zakryjeme utěrkou a necháme nakynout.
  4. Pak těsto tence rozválíme, čtyřikrát přeložíme a opět tence rozválíme.
  5. Kolečkem vykrajujeme placky, které vyskládáme na plech vyložené pečícím papírem.
  6. Necháme ještě 10-15 minut nakynout na plechu.
  7. Pak na nich tupou stranou nože uděláme mížku, potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí.
  8. V předehřáte troubě upečeme dozlatova.













www.mytaste.cz,www.apetitonline.cz, www.receptynakazdyden.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat