Škvarkové placky
Vynikající škvarkové placky
.....................................................
300 g polohrubé mouky /nebo hladké/
30 g droždí
1 lžička cukru
250 g mletých škvarků
250 g vařených brambor ve šlupce - poté rozmačkat
2 lžičky soli
2 dcl mléka vlažného
...................................
klasické kynuté těsto, můžete nechat uhníst a vykynout v domácí pekárně. Po skončení cyklu si těsto rozdělte na přibližně stejné díly a z nich se pokuste vytvarovat placky. Nejprve udělám v dlaních kouli a pak na posypaném vále vyválím placičku.
Z tohoto množství uděláte tak 12 kusů
..........................
pečeme na 180 st. cca 20 min.
Škvarkové placky II
- 500 g hladké mouky
- sůl + hrubá mořská sůl na posypání
- 4 žloutky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 kostka čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 3–4 lžíce sádla
- 350–400 g vepřových škvarků
1 Do hladké mouky vmíchejte větší špetku soli a vytvořte v ní důlek. Doprostřed vyklepněte žloutky, přisypte cukr, rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a vše promíchejte a zpracujte těsto. Větší část škvarků překrájejte, menší část umelte. Přidejte do těsta a řádně ho hněťte, až se budou tvořit bubliny. Nechte asi hodinu kynout na dvojnásobný objem.
2 Předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta utvořte placky velikosti dlaně, potřete je rozpuštěným sádlem a posypte hrubou solí. Pečte dorůžova asi 20 minut.
2 Předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta utvořte placky velikosti dlaně, potřete je rozpuštěným sádlem a posypte hrubou solí. Pečte dorůžova asi 20 minut.
- 50 mililitrů mléka
- 1 lžička cukru
- 20 gramů droždí
- 300 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů škvarků
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky soli
- 100 mililitrů bílého vína
- 1 bílek
- 1 špetka kmínu a soli
- V hrnku připravíme kvásek z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky a necháme v teple vzejít.
- Na vál prosejeme mouku, přidáme škvarky, žloutek, sůl, vzešlý kvásek a víno.
- Vypracujeme vláčné těsto a zakryjeme utěrkou a necháme nakynout.
- Pak těsto tence rozválíme, čtyřikrát přeložíme a opět tence rozválíme.
- Kolečkem vykrajujeme placky, které vyskládáme na plech vyložené pečícím papírem.
- Necháme ještě 10-15 minut nakynout na plechu.
- Pak na nich tupou stranou nože uděláme mížku, potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí.
- V předehřáte troubě upečeme dozlatova.
www.mytaste.cz,www.apetitonline.cz, www.receptynakazdyden.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat