neděle 6. března 2016

Recepty na škvarkové placičky

Recepty na škvarkové plačičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 droždí , 2 vejce , 300g polohrubé mouky , 200ml mléka , 250g vařených brambor , 300g škvarků , 1 vejce na potření , 1/2lžičky cukru na kvásek , sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvásek : rozdrobíme droždí do mísy,přidáme cukr a vytvoříme stálým mícháním řídkou kaši,prídáme vlažné mléko,zamícháme a trošku zasypeme moukou .Necháme vzejít kvásek.
-
Brambory najemno nastrouháme , přidáme nasekané škvarky , mouku , 2 vejce , kvásek , sůl.
Zaděláme těsto,pokud se vám lepí přidáme na zadělání ještě mouku.
Dáme do mísy cca na 20min. vykynout.
-
Vyválíme na pomoučněném vále placku 1-2cm vysokou a vykrajujeme sklínkou kolečka , která klademe na pečící papír , potřeme vejcem , můžeme nožem povrch mřížkovat , můžete posypat kmínem .
-
Pečeme na 200°C cca 30min.











POTREBNÉ PRÍSADY

350 ml mlieka, 1 vajce, 1 PL oleja, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1,5 kávovej lyžičky soli, 1/4 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 kávová lyžička cukru, 42 g droždia alebo 2 lyžičky sušeného droždia, škvarky podľa chuti - ja som dala cca 20 Dkg. 1 vajce na potretie

POSTUP PRÍPRAVY

Do misy dáme obe múky, pridáme lyžičku cukru, nalejeme vlažné mlieko a pridáme droždie. Počkáme kým kvások vykysne. Potom pridáme soľ, vajce, mleté čierne korenie, olej, mleté škvarky - môžu byť aj nahrubo nasekané a zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme riadne vykysnúť - cca 1 hodinu.

Po vykysnutí vyvaľkáme na cca 1,5 cm hrubú placku a vykrajujeme kolieska väčším pohárom. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 15 minút pokysnúť, ostrým nožom narežeme mriežky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 C.¨







POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 1 kostka droždí, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 větší vejce nebo 2 malá, 150 ml vlažného mléka, 2 PL krystal. cukru, 1 ČL soli, 80 g sádla, 1 PL oleje..........300 g škvarků, z 500g 1/2 pytlíku kysaného zelí a 1 vejce na potření

POSTUP PŘÍPRAVY

Zaděláme si kvásek: droždí, 1 PL cukru a 1 PL mouky, trochu vlažného mléka....necháme kvásek vzejít
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.







mimibazar.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat