Indická plněná aloo paratha
Na těsto: | |
1,5 hrnku | hladké mouky |
cca 1 hrnek | vlažné vody |
2 lžíce | ghí (přepuštěné máslo) nebo rozpuštěného másla |
1/2 lžičky | soli |
Na náplň: | |
4 ks | menší brambory |
2 ks | stroužky česneku |
2 hrsti | špenátových listů |
koření dle chuti (garam masala, římský kmín, mletý koriandr a kurkuma) | |
čerstvá petrželka nebo koriandr (kdo má rád) | |
(možno přidat i nastrouhaný sýr) | |
sůl |
1. Nejprve dáme vařit doměkka brambory ve slupce, ty necháme vychladnout a poté oloupeme
2. Mouku smícháme s ghí nebo rozpuštěným máslem, osolíme a postupně zapracováváme vodu tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto, nemusíte nutně použít všechnu vodu, kdyby těsto příliš lepilo, přisypte malinko mouky
3. Z těsta uděláme bochánek a necháme ho v utěrkou přikryté misce půl hodiny odpočinout
4. Mezitím v misce vidličkou rozmačkáme brambory, přisypeme koření, osolíme, přihodíme spařené špenátové listy a do směsi rozmačkáme česnek, vše dobře promícháme a utvoříme 5 stejně velkých kuliček
5. Těsto rozdělíme také na 5 částí a vytvarujeme do bochánků, každý bochánek vyválíme a poklademe kuličkou ze směsi, zabalíme jako buchtu a zlehka, opatrně (aby nám těsto nikde neprasklo) rozvalujeme do všech stran, aby nám vznikla placka cca 0,5 cm silná (s těstem se dobře pracuje, tak nemusíte mít strach)
6. Suchou pánev (nejlépe litinovou nebo se silným dnem) rozpálíme na maximum, poté ztlumíme na polovinu a placky opečeme z obou stran, budou se nám tvořit hnědé puchýře a placky se budou nafukovat, ovšem po vyjmutí opět splasknou
7. Hotové placky potřeme rozpuštěným máslem.
receptyonline.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat